La terra xoca amb un planeta bessó i va crear la lluna
Sistema Solar, fa uns 4.500 milions d'anys. Els gegants gasosos Saturn i Júpiter ja s'han format. Mentrestant, a la regió més propera al Sol, orbiten més de 80 planetes rocosos com la Terra. En realitat són embrions de planetes que xoquen violentament entre si, es fonen i formen cossos cada vegada més grans. Aquest descomunal cavallets seguirà en marxa uns 200 milions d'anys. En aquells dies, l'eixam de roques s'haurà agrupat en quatre planetes. No hi ha manera de saber si aquest relat és cert, encara que és molt probable que Mart, la Terra, Venus i Mercuri es formessin així. Ara, una de les simulacions més precises que s'han fet d'aquell procés intenta aclarir un enigma que porta vigent dècades, si no segles: com es va formar la Lluna?
La teoria del gran impacte diu que el nostre planeta va xocar amb un altre de la grandària de Mart, conegut com Theia. Va ser un cataclisme tan violent que el nostre planeta va desaparèixer durant unes hores. Una petita part va sortir comiat i es va barrejar amb les restes de Theia, convertits en roca fosa després del cop. El resultat va ser la Lluna.
És un resultat apassionant que resol 30 anys de dubtes.
El gran problema per acceptar aquesta teoria és que, segons les estimacions més recents, menys d'un 1% de les col·lisions eren entre planetes iguals. Actualment els planetes del Sistema Solar tenen composicions molt diferents els uns dels altres, de manera que Theia també va haver d'haver format una Lluna molt diferent de la que coneixem. No obstant això, les roques lunars portades per les missions Apol·lo a finals dels anys seixanta van demostrar que els erms de la Lluna i el mantell terrestre són gairebé indiferenciables en la composició. L'origen de la Lluna es va convertir, més que mai, en un enorme maldecap.